Teurastamo

erno launis  width570 sam 4879

Jatkuvasti rakentuva, pysyvästi keskeneräinen, valmistakin parempi ja enemmän kuin osiensa summa!

Sitä on Teurastamo. Teurastamo rakennettiin vuonna 1933 Helsingin kaupungin teurastuslaitokseksi. Viime vuosina tukkukaupan käytössä olleet rakennukset muodostavat uniikin kokonaisuuden, joka vallataan vaiheittain kaupunkilaisten käyttöön. Historiallisia tiloja remontoidaan vähitellen uutta elämää varten ja spontaani kaupunkikulttuuri elää tukkukaupan kuhinan keskellä vielä usean vuoden ajan.

Ensimmäiset ravintolat ja myymälät ovat jo aloittaneet toimintansa ja paratiisiomenapuiden katveessa on järjestetty paljon iloisia ja omintakeisia tapahtumia.

flavour studio 570 s 20130414- dsc2077 1

 

TEURASTAMON PIHA ON SINUN PIHASI

Teurastamon pihalla on grilli, jota voit käyttää vapaasti muun chillailun ohessa ja pihapiiristä voi vuokrata myös saunan, joka on aikoinaan palvellut teurastuslaitoksen työntekijöitä.

Toiminnanmiehet tai -naiset voivat pistää pihalle pystyyn myös oman tapahtuman! Sympaattista sisäpihaa ovat tähän mennessä käyttäneet mm. Maalaistentorit, kaupunkiviljelijät, luistelurata, katusoittajat, ruokarekat sekä monet muut. Tsekkaa tapahtumakalenteri ja ota yhteyttä meihin. Siitä se lähtee!

Osa Teurastamon pihasta on annettu kaupunkiviljelijöiden käyttöön, sillä haluamme osaltamme olla tukemassa kaupunkiviljelyä tärkeää asiaa!

 

TEURASTAMON KAIKKI KASVIT SYÖTÄVIKSI

erno launis 570 kasvitsam 4894

Kaupunkiviljelijöiden säkkien sato on jokaisen viljelijän omaisuutta, mutta pihalle istutetaan vähitellen myös vapaata riistaa. Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa kaikki Teurastamon istutukset olisivat syötäviä. Kesällä pääset maistelemaan jo ajoestelaatikoihin istutettujen greippiminttujen, salvioiden ja marjapuskien satoa. Myös pihalla olevia puita ja muita istutuksia korvataan vähitellen hedelmäpuilla ja muilla satoa antavilla kasveilla. Yleinen sääntö pätee täälläkin – maista vain sitä minkä tunnet!

 

TEURASTAMON VERINEN HISTORIA

verinen historia

Teurastamon punatiilinen kokonaisuus on rakennettu vuonna 1933 alun perin Helsingin kaupungin teurastuslaitoksen tarpeisiin. Viimeinen teurastus suoritettiin vuonna 1992, jonka jälkeen tiloissa on toiminut lihanleikkaamoita, leipomoita ja muita elintarvike- ja kukka-alan yrityksiä. Ympärille rakentuvan kaupunginosan vuoksi arvokkaat teurastamorakennukset haluttiin avata kaupunkilaisten käyttöön. Teurastamon suojellut rakennukset ovat erityisiä juuri historiansa vuoksi ja erottuvat rouheudellaan vasta rakenteilla olevan Kalasataman alueen uusista taloista.

Teurastamorakennukset suunnitteli Bertel Liljequist ja rakennusten ulkokuori on pääsääntöisesti säilynyt alkuperäisenä. Teurastuslaitos suunniteltiin aikoinaan saksalaisen mallin mukaan. Alueelle johti oma rautatieraide, josta karja ohjattiin suoraan karjanpurkauslaiturille aitauksineen. Muita ajan hienouksia olivat navetat, sika- ja nautateurastamot apuosastoineen, tuuletushalli, sekä etu- ja varastojäähdyttämöt.

Kaupungin teurastamo haluttiin alun perin rakentaa jo vuonna 1623, mutta sodat, rutto ja tulipalot viivästyttivät rakennuttamista sadalla vuodella aina vuoteen 1753. Siihen asti teurastajat kulkivat talosta taloon teurastamassa karjaa. Ensimmäinen teurastamo perustettiin nykyisen presidentinlinnan paikalle ja karjahaat Katajanokan alkupäähän, mutta kaupungin yhä kasvaessa toiminta jouduttiin siirtämään aina uusiin paikkoihin. Kaupungin teurastamo ehti ennen lopulliselle paikalle siirtymistään toimia vielä Hämeentullissa, Ruoholahden rannassa sekä Taivallahdessa.

 

RUOKA SUORAAN TAKAPIHALTA!

Teurastamon ravintoloissa tuoreus on itsestäänselvyys, koska aivan Teurastamon takapihalta löytyy Helsingin Tukkutori, jossa lihanleikkaamot, leipomot, kukkatukut ja maahantuojat tuottavat parhaat ainekset Helsingin ravintoloihin.

Helsingin kaupungin Tukkutori vuokraa Teurastamon tiloja ja kehittää aluetta. Työ etenee rakennus kerrallaan seuraavien vuosien aikana. Kaikki ideat ja ajatukset ovat tervetulleita, sillä haluamme kehittää Teurastamoa yhteistyössä kaupunkilaisten kanssa. Älä pelkää ottaa meihin yhteyttä. Vain yhdessä voimme rakentaa Teurastamosta unelmien leikkikentän!